Zašto su prirodni materijali jedini dobar izbor pri kupovini odeće?

odeca-kupovina-materijali-prir

Čitav svet je konačno razumeo da su prirodni materijali osnova zdrave kože, lagodnog osećaja tokom dana, ali i da značajno utiču na naš budžet. Odeća i obuća od prirodnih materijala je otpornija, zahvalnija za održavanje i duže će trajati, predupređujući potrebu da svakog meseca kupujemo nove čizme, majice ili jakne!

Prirodni materijali su udobniji za spavanje

Niko ne voli da se češe tokom noći, da mu pidžama pucketa pod prstima ili ga steže. Ovo je veoma bitno kada biramo pidžame za našu decu. Biće vam drago da znate da moderne pidžame za dečake i devojčice mogu biti izrađene u velikom broju boja, dezena i motiva i sve to na najfinijm, prirodnim materijalima.

Zašto rizikovati i dovoditi dečju (pa i svoju) kožu u opasnost kupovinom pidžama od poliestera? Prirodni materijali kao što su pamuk najviše odgovaraju koži koja je i inače tokom noći najosetljivija. 

Noć je period kada se, ne samo telo odmara i skuplja energiju, već i kada koža diše i obavlja sve procese tokom kojih zaceljuju ranice, ogrebotine i sl. Sa ovim se sigurno mnogo susrećete ako imate decu!

Ne uslovljavaju osipe usled znojenja

Odabirom da kupite pidžame od prirodnih materijala, predupredićete i znojenja koja su često neminovna tokom noći, naročito u zimskom periodu kada je grejanje najjače, ali i tokom vrha letnjih temperatura. Veštački materjali zadržavaju znoj na koži, ne upijaju ga kao što to čini pamuk, i ne dozvoljavaju koži da diše!

Ko bi rekao da jedna pidžama u radnji ima toliko toga da kaže?

Udobnost i prozračnost tokom dana

Odeća koju nosimo tokom dana može umnogome odrediti našu pokretnost, funkcionalnost, energiju pa čak može uticati i na našu produktivnost. Na primer, kada nosimo uske stvari više ćemo se znojiti i biće nam tesno bilo da sedimo, vozimo ili hodamo. 

Zamislite da na sve to dodate i materijal pod kojim se koža guši i kada joj je prvi odbrambeni mehanizam da crveni i stvara plikove! Sve nas to čeka ako loše biramo materijale i kupujemo neadekvatnu odeću.

Lako održavanje i dug vek trajanja

Da bi se podržao, ili čak produžio životni vek odevnim komadima od prirodnih materjala, tehnolozi ih obično kombinuju sa najbližim “pandanima” iz sveta artificijelnih tkanina. Tako se svim prirodnim materijalima pridodaje određeni postotak elastina, liocela ili viskoze.

Ovim dodacima, naša odeća od prirodnih materjala postiže veću otpornost, bolje prianja našem telu, prozračna je i elastična ali je i mnogo otpornija na pranje na višim temperaturama.

Liocel je vlakno dobijeno iz celuloze, odnosno drvene pulpe. Veoma je tanano i glatko, a najpre ćete ga prepoznati na donjem vešu, brushalterima i gaćicama.

Sa druge strane, bez elastina često ni ne kupujemo farmerke, helanke ili bodije – oni su praktično garant udobnosti. Još jedan dodatak prirodnim materijalima od kojeg se u poslednje vreme prave stvari i u celosti jeste viskoza.

Viskoza je prijatan materijal, pogodan za osetljivu kožu, otporan na bakterije. Polusintetičko platno dobijeno od celuloze, obezbeđuje koži adekvatno luftiranje, prozračna je i mekana pa ne izaziva iritacije.

Pridodne materijale ćete lakše održavati

Iako za prirodne materijale kao što su vuna i svila važi da se teže održavaju, imajte na umu da ne kupujete tepih – već džemper ili majicu! Pravilnim održavanjem i pranjem u mašini (ili ručno) duže ćete imati luksuzni komad koji ne menja izgled ni nakon 30 pranja – što ne postižete kupovinom komada izrađenog od sintetike!

Ukoliko vam se dopalo sve što smo vam predstavili u vezi sa prednostima kupovine odevnih predmeta od prirodnih materijala – pokušajte da primenite ove “savete” i instrukcije kada sledeći put krenete u šoping! Ne samo da će vam novčanik biti zhvalniji, već će i vaša koža prodisati!