Šta je ultrazvuk štitne žlezde?

ultrazvuk stitne zlezde

Ukoliko vam je lekar preporučio pregled kojim se utvrđuje stanje štitne žlezde, limfnih žlezdi regije vrata (meka tkiva vrata) i paratireoidnih žlezdi očekuje vas ultrazvuk štitne žlezde.

Zbog čega je bitan ultrazvuk štitne šlezde? 

Ovaj pregled je bitan kako bi se stvorila kompletna slika zdravstvenog stanja štitne žlezde, a vaš lekar će proveriti da li je došlo do promena i oboljenja štitnjače.

Kolor doplerom mekih tkiva vrata i štitne žlezde meri se prokrvljenost žlezda kao i njihovih čvorova što je jako bitno jer nam može ukazati na poremećaje i upale.

Ultrazvučnim pregledom štitne žlezde specijalista će proveriti njenu veličuni, samu strukturu, ali i najbitnije postojanje određenih cisti, dok se samim pregledom procenjuje i vaskularizacija štitne žlezde (prokrvljenost).

Kako bi se dobila potpuna slika o stanju štitne žlezde potrebno je uraditi proveru:

  • hormona štitne žlezde (T3, T4, TSH)
  • proveru tumorskih markera
  • kao i proveru antitela (anti TPO ili anti TG).

Kada je potrebno uraditi ultravuk štitne žlezde?

Kako bi se na vreme otkrile mnoge promene potrebno je obratiti pažnju na neke i svakodnedne simptome.

Ono što je preporuka jeste da ukoliko osećate konstanti umor, ubrzani rad srca, gubitak težine ili povećanje težine ili primećujete probleme sa nesanicom, pažnjom ili koncentracijom ali i ukoliko primetite pojavu otoka na rukama i nogama, obavezno se javite lekaru.

Sve ovo su simptoimi kada je potrebno uraditi ultrazvuk štitne žlezde, ali ne treba zanemariti ni simptome kao što su: suva i perutava koža, opadanje kose, otok na prednjoj strani vrata – osećaj gušavosti, drugačiji izgled lica (crvene oči, upaljene, a jabučice izbočene).

Žene treba i da obrate pažnju na neredovne cikluse, jer je ovo takođe jedan od simptoma i znaka da je potrebno uraditi ultrazvuk štitne žlezde

Kako se radi ultrazvuk štitne žlezde?

Sam pregled je potpuno bezbolan, a izvodi se u ležećem položaju.

Lekar će vam, nakon što legnete, postaviti ultrazvučnu sondu na prednju stranu vrata.

Pregled traje od 5 do 15 minuta, a priprema nije potrebna.

Za vas, kao pacijenta, jako je bitno što ćete odmah nakon pregleda dobiti lekarski izveštaj, sa predlogom za vaše dalje ispitivanje, praćenje, odnosno lečenje štitne žlezde.

Ultrazvuk radi lekar specijalista radiologije ili endokrinologije, a sam pregled može realizovati i lekar opšte medicine koji je edukovan.

Šta će biti otkriveno ultrazvukom štitne žlezde?

Kako bi se video, pre svega, oblik i veličina štitne žlezde koristi se sam ultrazvuk.

Prilikom samog pregleda bitno je da lekar izmeri veličinu u tri dimenzije i to: dužina, širina i debljina štitne žlezde.

Međutim, ovo nije jedina bitna stavka, jer je važno proveriti i postojanje čvorova (nodusa) na samoj žlezdi, a to su takozvane fokalne promene.

U većini slučajeva čvorovi su bezopasni, ali je jako bitna provera jer jedan broj nodusa lekaru može ukazati na oboljenje kao što je tumor štitne žlezde.

Prilikom samog pregeda za lekara je bitno i da utvrdi strukturu tkiva na osnovu slike koju dobije, ali i stanje limfnih čvorova.

Zahvaljujući ultrazvuku štitne žlezde se utvrđuje i stanje cisti počev od njihovog oblika, veličine, prokrvlejnosti i one su uglavnom dobroćudne.

Da li postoji rizik od ultrazvuka štitne žlezde, i koje su prednosti?

Standardni ultrazvuk štitne žlezde nema štetne efekte na ljude jer nema zračenja.

Ono što je za vas prednost ovim pregledom jeste da će vaš lekar dobiti jasnu sliku mekih tkiva koja se ne mogu videti dobro na rendgenskim snimcima, sve je potpuno bezbolno i sigurno.