devojka-u--ogledalu-rad-na-sebi

Gotovo svakodnevno srećemo se sa frazom “rad na sebi”. Sve se više ističe u prvi plan značaj ličnog razvoja i rasta, kao i negovanje mentalnog zdravlja. Konstantno učenje i usavršavanje igra veliku ulogu u životima ljudi – bez obzira na to da li ste u ranim dvadesetim ili gazite ka šestoj deceniji.

Ako radimo na razvijanju samosvesti, usmereni smo na svoje misli, emocije i reakcije, naš fokus se premešta na samorazvoj u svakoj fazi života. Upravo u ovome leži preduslov za uspeh, zadovoljstvo i sreću i siguran je put do toga da postanemo najbolja verzija sebe.

Rad na sebi predstavlja obavljanje “niza aktivnosti”, od kojih možemo očekivati brojne benefite bez obzira na pol, uzrast i godine. Pročitajte zašto već danas treba da počnete da investirate u svoj lični rast.

Razvoj samosvesti kao put do ispunjenog života

Tokom života provodimo mnogo vremena upoznajući druge ljude i rešavajući njihove probleme. Zamislite kakav život možemo da vodimo ako toliko vremena posvetimo upoznavanju sebe! Zanimljivo je da rad na sebi počinje razvijanjem samosvesti i za rezultat ima upravo veću samosvest.

Svest i samosvest nas konstantno podstiču na preispitivanje – razmišljamo o svojim postupcima, osobinama i odlukama i možemo da se suočimo sa realnošću. Prilikom upoznavanja sebe imamo osećaj kao da smo na putovanju koje nema kraj. Naime, kako život teče i menja se, susrećemo se sa različitim iskustvima i izazovima, koji vas čine svesnijim svojih misli i osećanja, odnosno sopstvene ličnosti.

U slučaju da ne možemo sami da se suočimo s emocijama, danas nam je u svakom većem gradu dostupna pomoć psihologa ili licenciranog psihoterapeuta (psihoterapija Beograd, Novi Sad ili online psihoterapija). Ono što je važno – da bismo radili na ličnom razvoju, važno je da nikada ne izgubimo kontakt sa sobom.

Prepoznavanje lične snage i kvaliteta

Rad na sebi nam omogućava da identifikujemo svoje vrline i sposobnosti. Kada poznajemo svoje prednosti, moći i izvore lične snage mnogo nam je lakše da gradimo karijeru i odnose. Bolje razumemo šta je to što tražimo u životu, u kojim oblastima možemo da napredujemo i budemo uspešni. Takođe, postaje mnogo jednostavnije da postavimo životne ciljeve i naravno da ih ostvarimo.

Kada negujemo svoje vrline, možemo da postignemo sve što želimo ukoliko znamo šta želimo. To je siguran put ka manifestovanju skladnog i ispunjenog života.

psihoterapija-razgovor-rad-na-sebi

Lakše prevazilaženje slabosti

Iako je prepoznavanje naših vrlina važan aspekt ličnog razvija, podjednako je važno da na vreme osvestimo i sopstvene mane. Ne treba da se stidimo svojih nedostataka, naprotiv. Cilj stalnog rada na sebi jeste da mane i slabosti posmatramo kao područja poboljšanja. Svi imamo snage i slabosti koje oblikuju našu ličnost, a upravo te nesavršenosti nas čine ljudima.

Kada otkrijemo koje nas mane sputavaju, potrebno je da ih prihvatimo, pronađemo im uzrok i odlučno rešimo da ih prevaziđemo. Premda ovaj proces nije lak, važno je reći da nije ni neostvariv. Na putu ličnog razvoja svaka mana može se pretvoriti u vrlinu.

Izlazak iz “zone komfora”

„Zona komfora“ je udobno, ali u isto vreme opasno mesto za boravak. Sasvim je izvesno da je prijatno biti u njoj, ali takođe znači da stagniramo i da nemamo priliku za rast. Kada izaberemo da radimo na sebi, to zahteva od nas najpre da iz “zone udobnosti” izađemo. Suočavanje sa strahovima, isprobavanje novih stvari u slobodno vreme, rizikovanje i odgovaranje na izazove su neki od osnovnih koraka na tom putu.

U pojedinim trenucima nećemo uspeti, ali moguće je i da ćemo otkriti novu stranu svoje ličnosti – i u tome je sva lepota! Život počinje izvan zone komfora.

Rad na sebi – glavna staza do mentalnog zdravlja

Jedan od najvećih značaja ličnog razvoja jeste pozitivan uticaj koji ima na mentalno zdravlje. Kada radimo na sebi, bolje upoznajemo sebe što nam dalje omogućava da se efikasnije nosimo sa svojim mislima i osećanjima. Počinjemo da shvatamo zašto doživljavamo određene emocije i učimo kako da ih vremenom rešimo.

Neko ko nije samosvestan i nije fokusiran na poboljšanje sebe neće imati apsolutno nikakvu kontrolu nad svojim reakcijama što može dovesti do dodatnog stresa i anksioznosti.

Pobošljanje odnosa

Kada radimo na poboljšanju sebe, automatski poboljšavamo svoje odnose sa ljudima oko nas. Primera radi, ako osvestimo svoju preku narav ili to da imamo “kratak fitilj”, svesno radeći na ovom aspektu ličnosti možemo da naučimo kako da ukrotimo svoj bes i postanemo smireniji. Ova pozitivna promena odražava se na naše lične i profesionalne odnose i poboljšava ih.

Izgradnja smislenih odnosa počinje sa “gledanjem unutra” i razvijanjem sebe. Štaviše, kada želimo da postanemo samodovoljna osoba i imamo pozitivnu sliku o sebi, obavezni smo da negujemo zdrave odnose.

Bolje donošenje odluka

Od nas se zahteva da donosimo odluke na svakom koraku i to se nesumnjivo održava na sve aspekte života. Da bismo izgradili veštinu donošenja dobrih odluka, potrebno je da naša uverenja budu jasna, zasnovana na samosvesti i samopouzdanju. Kao što je već bilo reči – ovo su sve rezultati kontinuiranog rada na sebi.

Zahvaljujući samorazvoju možemo lakše da postavimo svoje ciljeve i donosimo promišljene odluke koje nas vode do ravnoteže i sklada, bilo da je reč o promeni načina ishrane, vežbanju ili staloženijem pristupu poslovnim zadacima.

Osećaj svrhe

Odlukom da idemo putem ličnog razvoja dajemo životu svrhu i smisao. Kada znamo šta je naša svrha, ostajemo fokusirani na svoje životne ciljeve, osećamo se živim i motivisani smo. Održavamo mentalno i fizičko blagostanje i ne skrećemo sa svog puta. Mnogo nam je lakše da se suočimo sa izazovima na toj stazi, da ih prihvatimo i prevaziđemo. Umesto na prepreke, usredsređeni na ono što je zaista važno, jer imamo “širu sliku”.

crveno-srce-na-dlanu-ljubav-prema-sebi

Ljubav prema sebi

Lični rast je zapravo nega ljubavi prema sebi i saosećanje. Gledajući sebe kako rastemo svakim danom koji prolazi, gradimo samopouzdanje i samopoštovanje. Pritom treba uvek imati na umu da lični rast ne znači da se menjamo zbog neke frustracije. Naprotiv, reč je o tome da se uvek fokusiramo na ono što nam je važno, da prevaziđemo sve mentalne prepreke i dostignemo svoj najveći potencijal.

Postoje čitavi pravci u psihoterapiji, na primer, koji se zasnivaju na ovim tvrdnjama. Geštalt psihoterapija prevazilazi okvire terapeutske metode i usmerava nas na postizanje psihosomatske harmonije. Njen cilj je da nam pruži novi pogled na svet i da pomogne uravnotežen razvoj ličnih vrednosti. Zapravo, uz pomoć geštalta usavršavamo vrline, unapređujemo slabosti i možemo da vodimo ispunjen, kreativan i “istinski” stil života svakog dana.

Na kraju, potrebno je samo malo hrabrosti da iskoračimo iz svoje “zone komfora” i krenemo putem samoistraživanja. Rad na sebi je putovanje koje je ujedno i cilj, jer nas približava iskustvenom i bogatom životu kakav zaslužujemo.