Kako se pripremiti za Ginekološki pregled?

ginekoloski pregled

Ginekološki pregled priprema

Ginekološki pregled razlikuje se od žene do žene i to najčešče od godina starosti.

Postoje razlike kada ginekolog pregleda devojke koje još uvek nisu seksualne aktivne, kao i razlika kod onih koje su u reproduktivnom period života ali i kod trudnica i starijih žena.

Takođe, ginekološki pregled razlikuje se i kod žena koje su operisane, kojima su odstranjena materica ili jajnici – za sve njih jako je bitno da redovono obavljaju ginekološke preglede, bilo oni da su deo lečenja ili preventive.

Prvi ginekološki pregled

Prvi ginekološki pregled potrebno je obaviti prilikom početka seksualnih aktivnosti, planiranja porodice ili jednostavno prilikom savetovanja o kontracepciji.

Ono što nas uglavnom pitaju devojke jeste kada je potrebno doći na prvi ginekološki pregled.

Naš odgovor je da ukoliko planirate ili ste već postali seksualno aktivni da posetite ginekologa, to je odgovor i na pitanje ukoliko želite da zatrudnite ali i da se zaštitite od neželjene trudnoće.

Ukoliko imate 16 godina, a još uvek niste dobili menstruaciju potrebno je obaviti ginekološki pregled ili razgovor sa ginekologom, ali i ukoliko primetite bilo kakav poremećaj rokom menstrualnog ciklusa, pa i izostanak istog, ili ukoliko osetite pečenje, svrab, ranice… i to bez obzira da li ste seksualno aktivni ili ne.

Za žene je bitno da i ukoliko uđu u menopauzu obavezno posete ginekologa i obave pregled.

Šta je bitno uraditi pre samog ginekološkog pregleda?

Ono što je bitno jeste da pre nego što imate zakazan pregled kod ginekologa dobro se operete vodom ili blagim sapunom.

Intimnu regiju ne morate brijati, jer vašem lekaru to nije bitno.

Prilikom pranja jako je bitno da ne koristite agresivna sredstva, ali i da ne ispirate unutrašnjost materice.

Pokušajte da vam bude lagodnije kod ginekologa

Kod ginekologa ćete morati da se skinete, te je potrebno da svu neprijatnost koliko je to moguće ostavite u svojoj kući.

Zbog toga i nije potrebno opterećivati se depilacijom, a kada budete došli na pregled dobro je poneti sa sobom suknju, ali i doći sa soknama kako ne biste bili bosi.

Dan pre pregleda izbegavajte seksualne odnose, a ako već možete planirati zakažite termin u prvom delu menstrualnog ciklusa.

Naš je savet da i ukoliko ste u mogućnosti zapišete sva pitanja koja imate za ginekologa, jer pacijentkinje uglavnom (u želji da se pregled što pre završi) zaborave sve ono što žele da pitaju.

Razgovor je prvi, obavezni i nezaobilazni deo ginekološkog pregleda, i to ne samo zbog važnih podataka koji su potrebni vašem ginekologu, već i zbog vašeg opuštanja, pogotovo ako je tu strah od samog pregleda.

Ginekološki pregled nije bolan, ali osećaj nelagodnosti ne možemo isključiti.

Šta je obavezno pomenuti ginekologu tokom razgovora?

Dakle pripremu treba zakazati kada nemate menstruaciju, osim ako je potreba drugačija.

Osim izbegavanja seksualnih odnosa 24 sata pre pregleda nemojte koristiti ni sprejeve, pudere, tampone – kako ne biste zamaskirali postojanje određenih stanja i promena.

Ono što je bitno, prilikom pripreme, jeste i da lekaru napomente da li ste trudni ili planirate trudnoću, ali i simptome u urinarnom traktu kao što je crvenilo, peckanje, neuobičajen miris.

Ukoliko je ovo vaš prvi pregled takođe i to pomenite, ali i recite ginekologu kada je bila poslednja menstruacija i koliko ona uglavnom traje.

Priprema je jako bitna kako bi ginekolog stvorio pravu sliku u vezi sa vašim reproduktivnim organima, zato odvojite dovoljno vremena i odstranite sav strah i nelagodu kod kuće.