Kako se obavlja ultrazvuk dojke?

ultrazvuk dojke

S obzirom na statistiku koja pokazuje da svaka deseta žena u Srbiji oboli od raka dojke, ali i to da je on izlečiv i da 97% žena koje obole od raka prežive želimo na početku da vam ukažemo na važnost pregleda, ali i pravovremene dijagnostike.

Za mamografiju smo svi čuli, ova metoda je u poslednjih par godina, dosta zastupljena u medicinskim krugovima ali u cilju prevencije i pravovremenog lečenja postoji metoda koja je manje rizična, dostupna u svakom trenutku, brža i dosta jeftinija.

Šta je ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke je procedura kojom se dijagnostifikuje pomoću ultrazvučnih talasa, a sam pregled omogućava vašem lekaru da dobije podatke o građi dojke i same strukture u pazušnoj jami.

Ovaj pregled preporučuje se ženama već sa navršenih 30 godina života i to u intervalu od barem jednom godišnje.

Iako vlada mišljenje da se i samopregledom može otkriti karcinom dojke, postoji dosta promena koje se mogu razlikovati jedino upotrebom ultrazvuka.

Ultrazvuk dojke se obavlja tako što pacijentkinja leži na krevetu, a radiolog stavlja jedinstveni gel na površinu sonde koja šalje i prima ultrazvučne talase.

Ovaj uređaj se postavlja na dojke pacijentkinje, a bitno je postaviti gel jer će on poboljšati provodljivost talasa i eliminisati vazduh između kože i sone.

Preporuka je lekara da se ultrazvuk dojke obavi od 7. do 10. dana menstrualnog ciklusa, a sam pregled nije rizičan, bezbolan je, ne nosi sa sobom nikakav rizik i potpuno je efikasna metoda.

Bitno je da se prate promene na dojkama, jer od puberteta do menopauze dojke imaju nekoliko prirodnih faza i promena.

Upravo se promene uočavaju samo pregledom, ultrazvukom ili mamografijom.

Najjednostavnija i najefikasnija metoda za pregled dojki je ultrazvuk, pregled kojim će vaš lekar nakon samo 30 minuta stvoriti pravu sliku.

Koliko češto se radi ultrazvuk dojke?

Odgovor na pitanje “Koliko često je potrebno raditi ultrazvuk dojke?” ćemo dati u vidu preporuke za koju se lekari odlučuju.

Naime, osobama koje su starije od 30 godina preporučuju se preventivni pregledi kod radiologa, a ultrazvučni pregled se savetuje na 1-2 godine.

Kod žena koje su starije od 40 godina, potrebno je raditi mamografske preglede koje će lekari dopunjavati sa ultrazvučnim pregledom dojke.

Naravno, ukoliko je pacijentkinja u rizičnoj grupi oboljevanja od karcinoma dojke, one moraju preglede raditi jednom godišnje.

Samopreglede pacijentkinje mogu vršiti i u svojim domovima minimum jednom mesečno, a ukoliko se napipa čvor u dojci potrebno je odmah se javiti lekaru.

Iako su promene bezopasne po zdravlje pacijentkinje, ne treba paničiti ali ni ignorisati jer je potrebno tačno dijagnostifikovati ove promene a u tome će najsigurnije pomoći ultrazvuk dojke, metoga koja je potpuno bezbolna i sigurna za zdravlje pacijentkinje.

Pregled ultrazvukom se radi ženama koje su mlađe od 40 godina, a lekar će nakon izvršene provere utvrditi da li postoje tumori ili ciste i to sa velikom preciznošću.

Međutim, ovo je samo prvi znak jer ukoliko lekar posumnja na karcinom pacijentkinja će biti upućena na mamografiju koja je sigurna u otkrivanju raka dojke.

Iako je preporučljivo da se snimanje realizuje od 5. do 15. dana menstrualnog ciklusa (tu se računa i prvi dan mesntruacije), ukoliko pacijentinja nema redovne cikluse ili je trenutno u menopauzi ovaj pregled se može raditi u bilo kom trenutku.

Kako otkriti na vreme tumor dojke?

Svi vam verovatno govore da je potrebno otkriti tumor na vreme, ali to u praksi znači da je potrebno otkriti karcinom kada je on manji od 1 cm, kada se ne može napipati ili još uvek ne daje faze metastaze.

Zbog toga je ultrazvuk najbolje rešenje, najbolja preventiva u ranom otkrivanju, jer pojedine promene žene ne mogu napipati samopregledom.

Iako je veliki procenat žena uspešno izlečen od karcinoma dojke, preventivni pregledi su bitni jer vam mogu spasiti život.

Genetska predispozicija je takođe jako bitna u ovom slučaju, a od karcinoma su ugrožene i one kojima je grudni koš zračen ili pacijentkinje koje su dugo bile na hormonskim terapijama ali i gojazne osobe.

Prednosti ultrazvuka dojke su mnoge, neke smo već i pomenuli u ovom tekstu, ali navešćemo vam još neke.

Pre svega sliku u realnom vremenu daće upravo ultrazvuk, a procenat razlikovanja dobroćudnost odnosno zloćudnog čvorića je čak 98% preciznosti.

Ukoliko ste od onih koje su koristile hormonske terapije, vi uvek treba radije da odaberete ultrazvuk od mamografije, a kod žena koje imaju silikonske implantate, upravo će ultrazvuk neprocenljivo dijagnostifikovati sve promene.

Sama metoda je bezbedna, ne zrači, a može se raditi i kada mamografija ne sme da se realizuje.

Lekar će sve videti na ekranu, sve ono što se samopregledom ne može opipati, može se raditi beskonačan broj puta, a i dosta je povoljniji po kućni budžet.