Kada je pravo vreme za kupovinu novog automobila

far belog automobila

Promena automobila je važna odluka o kojoj treba dobro promisliti. Postoje određeni faktori koji utiču na to da ona postane konačna, te da sa sigurnošću znate da je vreme da promenite vozilo. 

Da li ćete kupovati potpuno novi ili polovni automobil zavisi od vaših želja i mogućnosti. Važno je da su situacije u kojima postoji potreba za promenom automobila slične u većini domaćinstava, te smo ih u tekstu koji sledi izdvojili. 

Kada je vaš automobil dotrajao i često se kvari 

Ukoliko sa svojim četvorotočkašem provodite više vremena u servisu nego na putu, i često ga odvozite na popravku zbog istih problema, vreme je da razmislite o promeni auta. Ukoliko je vaš automobil potpuno dotrajao i nije u voznom stanju ovo može biti rešenje: kontaktiranje agencija za otkup auta, ili auto delova. 

Na ovaj način ćete ipak uzeti neki novac od svog dotrajalog vozila, pa ćete isti moći da uložite u kupovinu novog auta. 

Ako je vaš auto u voznom stanju ali njegove performanse više ne ispunjavaju vaše potrebe, takođe bi trebalo da uđete u proces kupovine novog auta, a da vaš trenutni automobil stavite na oglas za prodaju. 

Kako prodati automobil koji ima kvarove? 

Ukoliko želite da prodate svog četvorotočkaša iako ima kvarove, trebalo bi da se konsultujete sa mehaničarom o tome da li postoji mogućnost da se određena šteta sanira, kako biste svoje vozilo mogli da prodate po adekvatnoj ceni. 

Ako auto i sa popravkama ima određene probleme trebalo bi da odredite cenu koja će biti fer u odnosu na stanje vozila. S obzirom na to da svaka roba ima svog kupca, i vaš četvorotočkaš će otići u ruke onoga kome će trenutno ispunjavati želje i mogućnosti. 

Kada želite da kupite ekonomičnije vozilo 

Postavićemo stvari ovako – kupili ste auto koji vam se dopao i koji vam je odgovarao u određenom trenutku, međutim nakon dužeg vremena korišćenja zaključili ste da vaš auto iziskuje velike troškove na koje niste bili spremni. 

Bilo da troši mnogo goriva, da je servisiranje skupo, ili da su rezervni delovi retki u našim servisima, pa morate dugo čekati da potrebni deo stigne.  

Sve ovo ukazuje da bi trebalo da kupite novi automobil, i odaberete vozilo čije će održavanje biti isplativije, odnosno koje neće iziskivati prevelike izdatke koje ne možete da ispratite.  Na ovaj način ćete napraviti uštedu na dugoročnom nivou, a nećete sebe uskratiti za automobil. 

Kada imate potrebu za većim i porodičnim automobilom 

Oformili ste porodicu, i postali ste bogatiji za više članova, pa je vaš stari četvorotočkaš postao previše skučen za vaše potrebe, ali i potrebe vaših mališana. Vreme je da razmislite o kupovini drugog automobila. 

Takođe, ako do sada niste imali auto, ubrzo ćete uvideti koliko vam vozilo može biti od pomoći u ispunjavanju svakodnevnih aktivnosti sa decom, zbog čega bi, bez sumnje, trebalo da posedujete jedno. 

Glavne odlike porodičnog automobila jesu prostranost i bezbednost. Naime, trebalo bi da je auto dovoljno veliki da ima prostora za četvoročlanu, petočlanu ili višečlanu porodicu, a to podrazumeva da ima dovoljno mesta na sedištima, ali i u gepeku i ostatku vozila. 

Bezbednost je takođe od izuzetnog značaja, pa tako porodični auto treba da ima priključe za dečja sedišta, da ima podesiva sedišta i air bag-ove.  Ovakve karakteristike doprineće vašoj i bezbednosti vaših najbližih. 

Za porodični automobil je takođe vrlo važno da bude ekonomičan i da ne troši mnogo, posebno ako će vam stalno biti potreban da odvozite i dovozite decu. 

Kada se organizuje sajam automobila 

Za one koji žele da voze potpuno nov automobil, najbolji trenutak da priušte sebi jedan jeste za vreme trajanja sajma automobila, kada se nudi niz pogodnosti za kupovinu različitih vozila. 

Mnogi potencijalni kupci očekuju upravo ovaj događaj kako bi se raspitali o modelima u ponudi, kao i mogućnostima koje imaju prilikom kupovine. Osim kupovine na kredit, plaćanja na rate i sličnih pogodnosti, za određene modele se nudi i sajamski popust

Za sam kraj, reći ćemo da je pravo vreme da kupite nov automobil onda kada se poklope kockice, odnosno onda kada pronađete automobil koji zaista želite za sebe, a budete u finansijskoj mogućnosti da kupite baš tog četvorotočkaša. 

 Zato budite strpljivi i sačekajte da dođe da idealnog trenutka, kada ćete za novac koji želite da izdvojite, moći da pronađete auto koji želite da vozite.