slavski-kolac

Kao jedan od najvažnijih porodičnih praznika i karakteristična osobina duhovnog i porodičnog života kod nas, krsna slava predstavlja tradicionalnu odrednicu Srba, a njeno obeležavanje je praćeno svojevrsnim svečanim raspoloženjem. Osnovni elementi obeležavanja slave su ikona, sveća, slavska pogača, žito i vino. Činjenica je ipak da se retko koja porodica na ovome zadržava, te je u okvire običaja ušlo upotpunjavanje svečane praznične atmosfere trpezom i proslavom čiji se tok razlikuje od porodice do porodice. Iako gozba koja prati obeležavanje slave nije najvažniji segment, svi se trudimo da na ovaj poseban dan u godini upriličimo što bolju atmosferu i posluženje. Zbog toga ćemo se u ovom tekstu baviti koracima pripreme slave i načinima na koje ovu proslavu možemo organizovati u zavisnosti on naših želja i okolnosti.

Mesto proslave

Ukoliko se dvoumite u vezi sa mestom obeležavanja slave, trebalo bi da znate da je slava verski i uopšte tradicionalni praznik koji se vezuje za kuću i porodicu. Samim time, ne bi trebalo da razmišljate o alternativnim lokacijama. Potrudite se da svoje prijatelje i porodicu ugostite u svom domu. Ukoliko je situacija takva da u vašem domu nema dovoljno prostora za sve one koje biste želeli da počastite ovim povodom, uzmite u obzir da primate goste u toku nekoliko dana.

Pozivanje gostiju

Za pozivanje gostiju na slavu se vezuju različiti običaji, koji se razlikuju od kraja do kraja Srbije. U pojedinim porodicama domaćin ili neko od mlađih članova porodice odlazi u kuću onoga koga želi da pozove na slavu i neretko ovim povodom nosi na dar manju pogaču ili hleb pripremljen u ovu svrhu, jabuku ili neki drugi znak pažnje i poštovanja u skladu sa tradicijom. S druge strane, u pojedinim porodicama važi pravilo da se na slavu ne poziva, već su vrata kuće otvorena za sve one koji žele domaćinima da čestitaju ovaj porodični praznik. Savremeno doba i život u urbanijim sredinama mahom menja ovu situaciju, pa će pozivanje u tim slučajevima biti obavljeno telefonom, sa fokusom na tome da se okupe bliski ljudi, bez obzira na način na koji se poziv upućuje.

Slavska trpeza

Slavska trpeza je u osnovi najzahtevniji element proslave. Budući da se ovaj dan proslavlja kod kuće, pred domaćinima je veliki izazov da u skladu sa verskim običajima (koji mogu podrazumevati post), a zatim često i u skladu sa narodnom tradicijom, te i ukusom zvanica, pripremi svečano posluženje. Savremeno doba u velikoj meri olakšava ovaj zadatak dostupnošću usluga kao što je ketering za slave, koji podrazumeva pripremanje obroka po vašoj želji i meri, kao i u dogovoreno vreme. U suštini je ovo opcija koja štedi vreme i enegriju domaćinima, pa ćete moći da usmerite svoju pažnju na svoje drage zvanice, bez razmišljanja o tome da li ste adekvatno odgovorili na ovaj takoreći zahtev svečanog dana koji je pred vama.

Prikladni setovi, čaše i pribor

Još jedna stavka koja zahteva nešto više organizacije je blagovremena priprema dovoljnog broja tanjira, čaša i pribora. Za razliku od neobaveznih proslava i rođendana, obeležavanje slave zahteva nešto formalniji pristup posluženju. Zbog toga je važno da imate na raspolaganju dovoljan broj različitih čaša za sokove, vino, rakiju, kao i druge vrste žestokih pića. Dovoljan broj tanjira, prilagođenih vrstama obroka, je takođe veoma bitan, a pribor za jelo je važno postaviti u skladu sa redosledom korišćenja. Jednako je važno imati na umu i adekvatne posude za serviranje različitih vrsta jela, činije za salatu, čorbe i supe, ovali za glavno jelo, te i za kolače. Sve ovo bi trebalo da bude pripremljeno pre samog dana proslave, da ne biste na dan slave shvatili da vam nešto nedostaje.

Dekoracija doma i slavskog stola

Dekoracija sama po sebi na dan slave mora ispratiti samo dva zahteva. Slavska sveća bi trebalo da bude na stolu, a ikona na zidu, na kojem ne bi trebalo da bude dodatne dekoracije u vidu drugih slika i postera. Sveća predstavlja simbol prinosa žrtve i nakon lomljenja ili rezanja pogače biva upaljena od strane domaćina, a trebalo bi da gori tokom celog dana. Ukoliko ste tek kupili ikonu, pre no što je postavite u svoj dom, odnesite je svešteniku na osvećenje. S druge strane, kada ste ispunili ova dva zahteva, možete dati mašti na volju. U zavisnosti od vašeg ukusa, dekoracija će biti kitnjasta ili svedena. Budući da je svečani dan u pitanju, platnene salvete umesto papirnih mogu doprineti otmenosti slavskog stola, a u zavisnosti od perioda godine, možete postaviti kao dekorativni elemet na sto cveće ili sezonske plodove.

Pogača, žito i vino

Pogača, žito i vino su tri elementa koja su uz sveću i ikonu neizostavna u okviru obreda osvećenja, a zatim su prisutni i na slavskoj trpezi. U zavisnosti od prilika, verski obred se obavlja u kući ili u crkvi, a podrazumeva osvećenje žita i osvećenje i lomljenje pogače. Kasnije će istu pogaču domaćini postaviti kao deo posluženja za svoje goste, a kašičica žita će biti prvi zalogaj koji vaši gosti uzimaju po dolasku u vaš dom, da bi naravno kasnije mogli njime da se posluže i nakon obroka. Slavska pogača je simbol blagodarnosti Bogu, a lomljenje pogače u obliku krsta prestavlja Isusovo stadanje radi nas, dok vino kojim se pogača preliva simbolizuje Hristovu krv. Žito koje ćete pripremiti ovom prilikom je simbol vaskrsenja i može biti posluženo nesamleveno i samo sa šećerom ili samleveno sa dodatkom mlevenih oraha, šećera, pa i muskatnog oraščića i suvog grožđa. U osnovi je bitna simbolika ovih elemenata. Žito i pogača mogu biti sasvim jednostavno pripremljeni, što neće uticati na uspešnost vaše proslave, ali ukoliko imate mogućnosti ukrasite pogaču pomoću slavskog pečata, a žito domaćini neretko obeležavaju krstom oblikovanim pomoću oraha ili grožđica.

Ne zaboravite da je osnovni smisao obeležavanja slave okupljanje bliskih i dragih ljudi i poštovanje verske i porodične tradicije. Ukoliko postupno pristupite pripremi proslave ovog praznika, zasigurno ćete uživati u celokupnoj atmosferi i vaši gosti će ceniti vaš trud. Fokusirajte se na hrišćanska načela i vrline koje vas ovaj dan podseća da negujete. Srećna slava!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *