Čajevi za snižavanje šećera u krvi

cajevi za dijabetes

Čaj je jedno od omiljenih pića širom sveta, a brojna istraživanja su dokazala njegova lekovita svojstva. Čaj donosi mnogo zdravstvenih benefita, a među njima je i poboljšanje osetljivosti na insulin.

Kada je dijabetes u pitanju, treba da napomenemo da je to često oboljenje. Ako se njime ne upravlja dobro, on može da naruši kvalitet života, kao i samo zdravlje. Postoji mnogo načina da šećer u krvi držimo pod kontrolom. U tome nam pomažu lekari, ali i zdraviji način života. U tome nam mogu pomoći i čajevi iz prirode. Dijabetes je hronično zdravstveno stanje i o njemu treba da vodimo računa svakoga dana.

Čajevi mogu da pomognu kod snižavanja šećera u krvi, kod održavanja zdravog krvnog pritiska, utiču na smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti, sprečavaju nastajanje krvnih ugrušaka, smanjuju razvoj od razvoja dijabetesa tipa 2, smanjuju rizik od pojave karcionoma.

Čajevi imaju veliku moć i treba da ih iskoristimo kako bismo unapredili svoje zdravlje. U nastavku saznajte koji su čajevi najbolji za snižavanje šećera u krvi i kako se pravilno koriste.

Na koji način čaj pomaže u regulisanju šećera u krvi?

Biljni čajevi mogu da pomognu kod regulacije šećera u krvi jer u sebi imaju moćne sastojke i bioaktivna jedinjenja koja direktno utiču na poboljšanje. Zapravo, sem čajeva je važno i kakvu hranu jedete i kakve napitke konzumirate. Uravnoteženom i zdravom ishranom, možete da regulišete nivo šećera u krvi na prirodan način.

Čaj u sebi ne sadrži kalorije i on je savršen napitak za poboljšanje zdravlja. Čaj telu omogućava da bude hidrirano, što je važno za telesne funkcije, a važno je i za nivo šećera u krvi. Dijabetes je povezan najviše sa načinom života i ukoliko promenite svoje navike, možete da ovo stanje držite pod kontrolom.

Čajevi su bogati flavonoidima, a upravo ovaj sastojak pomaže u kontroli krvnog pritiska i oslobađa telo od stresa.

Najbolji čajevi za snižavanje šećera u krvi

Postoji lista čajeva sa kojima ne možete da pogrešiti. Treba da ih pijete svakoga dana i im ne dodajete šećer ili mleko.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj ima lekovita svojstva i brojne studije su potvrdile da može da pomogne kod dijabetesa. Zeleni čaj u sebi sadrži kofein, ali postoje i varijacije, pa možete na tržištu pronaći zeleni čaj koji uopšte nema kofeina u sebi. On je gorak i ima prepoznatljiv ukus.

Kada je reč o snižavanju šećera u krvi, zeleni čaj deluje tako što ćelije čini senzitivnijim, pa one mogu na bolji način da kontrolišu šećer. Polifenoli koji su sadržani u zelenom čaju mogu da regulišu nivo glukoze, pa se on i preventivno koristi, kako se dijabetes ne bi dobio ili razvio. Zeleni čaj je jak i može da ima svoje nus pojave, kao što su dijareja, glavobolja, stomačni problemi, gorušica.

Sa njegovom upotrebom ne treba preterivati. Savetuje se da popijete jednu šolju čaja pre podne, a drugu popodne. Ako vam popodnevni čaj stvara probleme ili izazova nesanicu, treba da ostanete na jednoj dozi. U svakom slučaju, treba slušati ono što vam telo poručuje.

2. Crni čaj

Crni čaj ima snažna antioksidativna, antiinflamatorna i svojstva koja deluju na smanjenje šećera u krvi. Istraživanja su utvrdila da crni čaj pospešuje lučenje insulina i održava nivo glukoze pod kontrolom.

Kombinacije crnog čaja sa brezom, crnim dudom, koprivom, borovnice, pelinom, su takođe efikasne i služe za regulaciju šećera u krvi.

3. Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa je mnogima omijen čaj iz detinjstva, a on je poznat po brojnim zdravstvenim benefitima. Ima kiselkast ukus i jarko crvenu boju. U sebi sadrži jedinjenje polifenola, organske kiseline i sastojak antocijanin.

Osim što deluje na snižavanje šećera u krvi, hibiskus povoljno deluje i na regulaciju glukoze u krvi, na kontrolu krvnog pritiska i na smanjenje upala u telu.

4. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je oduvek važio za jedan od najzdravijih i najpristupačnijih čajeva širom sveta. Od zdravstvenih benefita, posebno se izdvaja regulacija šećera u krvi. Ovaj čaj može da pomogne i u mršavljenju, ali i u oslobađanju od stresa.

Možete da ga pijete i pred spavanje, jer ima umirujući efekat i blagotvorno deluje na kvalitetniji san. Kamilica takođe i ubrzava metabolizam i pokreće ga, pa ako imate problem sa lošom probavom, sa nagomilanim toksinima i viškom kilograma, ovaj čaj će vam biti od koristi.

Bilo koji od ovih čajeva da izaberete, ne možete da pogrešite. Možete i da ih kombinujete preko dana, i da ih uskladite sa svojim potrebama i ukusima. Naravno, zaobiđite šećer i ostale dodatke i ne zaboravite da redovno vodite računa o dijabetesu.

Čajevi će vam pomoći pri regulaciji šećera u krvi na duže staze.