5 namirnica koje značajno jačaju imunitet

vocni-jogurt-u-casama

Održavanje jakog i stabilnog imuniteta uvek bi trebalo da se nalazi na vrhu liste naših prioriteta, a nepogodna zdravstvena situacija u kojoj smo se našli, sve nas je podsetila na to. Glavni način da se kreira i održi dobar imunitet našeg organizma jeste pažljivo biranje namirnica koje ćemo unositi.

Izdvojili smo 5 namirnica koje značajno jačaju vaš imunitet, i čijim redovnim unosom možete postići optimalno dobar oseaćaj u svom organizmu. 

#1 Mlečni proizvodi u službi vašeg zdravlja  

Kada se pomenu mlečni proizvodi mnogi prvo pomisle na kalcijum i njegova blagotvorna dejstva, međutim, određeni mlečni prozivodi mogu izuzetno pogodno za vaš imuni sistem. Naime, reč je o određenim jogurtima koji su bogati vitaminom D kao i dobrim bakterijama poput HN019 i NCFM – prirodne kulture u jogurtu. Jedan takav jogurt je Imlekov Balans IMUNO.

Ono što je važno jeste da pažljivo pogledate sastav jogurta pre kupovine, te ako pronađete navedene nutrijente znaćete da u rukama imate oružje u borbi protiv bakterija i virusa. 

Osim toga, masti u mleku i siru takođe doprinose jačanju imuniteta i čine da se osećate znatno bolje. Takođe, nećemo izostaviti ni važnost kalcijuma za jačanje kostiju

#2 Citrusno voće – vitamin C koji daje energiju 

Citrusno voće, u koje ubrajamo limun, pomorandže, mandarine kao i grejprfut veliki su izvor vitamina C, koji je od davnina poznat kao čuvar imunog sistema, a pored toga zadužen je i za podizanje nivoa energije u organizmu. 

Kako vitamin C čuva naš imunitet? 

Kada kažemo da je vitamin C čuvar našeg imuniteta, zapravo mislimo da on čuva ćelije našeg organizma, te da ih brani od infekcija i zapalenja. Odsustvo ovog vitamina u našem telu prouzrokuje slabost, tromost i umor organizma. 

Upravo zato treba konzumirati veliki broj agruma, i to posebno u zimskim mesecima, kada nam je jačanje imuniteta neophodno. Primera radi, limun treba konzumirati kao limunadu uz dodatak meda, što je još jedna sjajna namirnica za imunitet.

#3 Koštunjavo voće – izvor vitamina B i E 

Koštunjavo voće je izuzetno bogato omega 3 masnim kiselinama, zbog čega se preporučuje i za one koji imaju problem sa štitnom žlezdom, kao i fitosterolima, koji su veoma blagotvorni za naš organizam. Dakle, iako je riba prva namirnica na koju pomislimo kada se spomene omega 3, koštunjavo voće je odličan ekvivalent.

Osim toga, koštunjavo voće je izuzetno bogato vitaminom B i E, koji redukuju i eliminišu stres u našem organizmu. Imajući u vidu da stres veoma ugrožava naš imunitet, značaj koštunjavog voća je veoma jasan. 

U koštunjavo voće spadaju orasi, bademi, lešnici, indijski orasi i slično, a dnevna doza koja se preporučuje je oko 50 grama. 

#4 Zeleno povrće čuvar vašeg imuniteta 

Zeleno povrće, odnosno “zeleniš” kako ga mnogi nazivaju,  predstavlja veliki izvor komponenti važnih za naš imunitet. Tako je kupus bogat vitaminom C, brokoli vitaminom A, dok spanać sadrži antioksidante, folat, kao i vlakna značajna za pravilno varenje. 

U zeleno povrće ubrajamo i zelenu salatu, krastavac, kelj, kao i grašak. Zašto je važno da bude zeleno? Naime, ovo povrće je bogato zelenim hlorofilom, koji štiti od mnogih bolesti, kao i folnom kiselinom koja pospešuje rast i regeneraciju ćelija. 

Zeleno povrće je najbolje jesti sveže, ali većinu ovih namirnica se kuva i priprema kao posebno jelo. 

#5 Đumbir i beli luk – narodni lek za jak imunitet 

Nijedno savetovanje na temu imuniteta ne može da prođe bez pominjanja belog luka, ali i korena đumbira koji je prepoznat kao izuzetno značajan sastojak za postizanje jakog i stabilnog imuniteta. 

Beli luk je jedan od najvažnijih namirnica za jačanje imuniteta, i sastojak je mnogih narodnih lekova koji služe za održavanje zdravlja. Tako se prave paste od limuna i belog luka, kao i kombinacija meda i belog luka. 

Kada je u pitanju đumbir, istraživanja pokazuju da je najbolje kombinovati ga sa medom, jer na taj način utiče posebno blagotvorno na naš organizam. Zato ga možete stavljati kao dodatak limunadi, odnosno čaju. Đumbir se obično konzumira tako što se njegov koren renda, a može se kupiti i u prahu. 

Recept za med sa đumbirom 

Ukoliko želite da formirate izuzetno zdrav jutarnji ritual, možete pripremiti kombinaciju meda i đumbira, i konzumirati kašičicu svako jutro pre obroka, odnosno u toku dana kada osetite potrebu. Naime, u teglicu meda od 500g narendajte 2 veća korena đumbira. Količinu prilagodite vašim potrebama. 

Verujemo da mnoge od ovih namirnica svakodnevno konzumirate, a sada kada znate njihov značaj nadamo se da ćete ishranu kreirati tako da napravite balans ovih namirnica u vašoj ishrani, te da unosite dovoljne količine potrebne za jak imunitet.